Израелският премиер Бенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949

...
Израелският премиер Бенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949
Коментари Харесай

Нетаняху наказа израелски министър, който изрази подкрепа за хипотетичен ядрен удар в Газа

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху  Бенямин Нетаняху Бенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 година в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и през днешния ден наказа член на кабинета си който наподобява изрази подготвеност да поддържа концепцията Израел да извърши нуклеарен удар в линията Газа, където войната против " Хамас " нанася от ден на ден жертви измежду цивилните палестинци, съобщи Ройтерс.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 937
Канцеларията на Нетаняху разгласява изказване, в което се споделя, че министърът на културното завещание Амихай Елияху от крайнодясна партия в съдружното държавно управление е бил краткотрайно отхвърлен от съвещанията на кабинета " до второ разпореждане ".

Към Елияху бе отправено питане в радиоинтервю по отношение на хипотетичната опция за нуклеарна офанзива. " Това е един от методите ", отговори той. Коментарът му бе оповестен в арабски медии, скандализира главните израелски медии и бе избран като " недопустим " от американски представител.

Нито Елияху, нито неговият партиен водач, са част от тесния кръг министри, които управляват войната в Газа, показва Ройтерс. Те също по този начин не биха могли да имат вътрешна информация по отношение на нуклеарните качества на Израел - които той не признава обществено - или пълномощия да ги задействат.

" Изявленията на Елияху не се основават на действителността. Израел и Силите за защита на Израел работят в сходство с най-високите стандарти на интернационалното право, с цел да се избегне нанасянето на щета на почтени хора. Ние ще продължим да го вършим до нашата победа ", съобщи канцеларията на Нетаняху.

Около 9500 палестинци са били убити по време на войната, което провокира все по-голямо интернационално безпокойствие по отношение на тактиката на Израел, отбелязва Ройтерс. Кризата провокира следващото незабавно посещаване в Близкия изток от страна на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън този уикенд.

" Очевидно е, че това беше неоправдателно изказване и министър председателят доста ясно съобщи, че той (Елияху) не е приказвал от името на държавното управление ", съобщи почитан представител на Държавния департамент на Съединени американски щати.

Елияху съобщи в своя обява в обществените мрежи: " На всеки, който е разумен, е ясно, че забележката за нуклеарните оръжия беше метафора ". Той обаче добави: " Определено е нужен мощен и несъразмерен отговор на тероризма, който ще обясни на нацистите и техните поддръжници, че тероризмът не си заслужава ".

Говорител на ислямистката формация " Хамас ", която се афишира за унищожаването на Израел, съобщи, че Елияху е представител на " невиждан престъпен израелски тероризъм, (който) съставлява заплаха за целия район и света ".

Министерството на външните работи на Саудитска Арабия осъди изказването на израелския министър. В изказване на ведомството се споделя, че мненията на Елияху са показали доколко " екстремизмът и жестокостта " са се популяризирали измежду членовете на израелското държавно управление, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР